HülyeFizikus

Egy fizikus hallgató véleménye/élete/tapasztalatai. Meg miegymás...

Friss topikok

  • pici ssh -d:): Nagyon tetszenek a tippeid. Lassan telnek a hónapok itt a tél,Még van fűtés!hurrá:) Csak az ösztön... (2009.12.15. 22:09) Majd lekapcsolják a fűtést...
  • dir3c: A tér "hullámzik" vagy "forr", ennek fényében persze hogy nem kiszámítható a mikrovilág. Erre a ... (2009.10.25. 19:31) Könyvajánló

Linkblog

Archívum

Könyvajánló

2009.10.06. 19:16 hülyefizikus

Mostanában sikerült hozzájutnom egy régi könyvhöz: Werner Heisenberg - A rész és az egész - Beszélgetések az atomfizikáról. Tiszta szívből ajánlom mindenkinek, és nem csak azoknak akiket érdekel a fizika. A könyv hű korképet mutat az I. világháború után újjáépülő társadalomról, a fizikusok gondolkodásmódjáról és életviteléről. Nagyon izgalmas vitákat olvashatunk a kor legnagyobbjai közt (pl.: Bohr, Sommerfeld, Einstein). Betekintést nyerhetünk Heisenberg szemén keresztül a modern atom- és kvantumfizika megszületésébe, és az ezt övező problémákba. A könyv nem száraz képletekkel és levezetésekkel tárja elénk a modern fizikát: érdekes filozófiai fejtegetéseken keresztül ismerhetjük meg.

Engem a legjobban a határozatlansági reláció* kapcsán kibontakozott vita fogott meg. Ezt az elvet Einstein élete végéig nem fogadott el, mondván: 

    "Az Úristen nem kockázik!"

Mire Bohr csak ezt felete:

    "De nem is a mi feladatunk, hogy előírjuk az Istennek, hogyan működtesse a világot."

Ezek a mondatok csak tovább erősítették azt a véleményemet, amely már régebben megfogalmazódott bennem:

     Isten maga a véletlen.

 

* A határozatlansági reláció kimondja, hogy egy test helyét és impulzusát egyszerre tökéletesen pontosan nem, csak bizonyos határokon belül tudjuk megállapítani (amit a planck-állandó határoz meg). Ugyanez érvényes például az energia és az idő esetén is. Ebből következik, hogy egy bizonyos méret alatt már nem tudjuk teljesen pontosan meghatározni a fizikai folyamatokat és eseményeket, hanem csak azok bekövetkezésének valószínűségét.

3 komment

Címkék: könyv vallás heisenberg

A bejegyzés trackback címe:

https://hulyefizikus.blog.hu/api/trackback/id/tr61432411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkosFizikus 2009.10.06. 23:43:11

Azért az energia és idő közötti határozatlansági reláció persze csak csúsztatás. Bizonyos esetekben le lehet vezetni valami olyasmit, ami emlékeztet egy szokásos határozatlansági relációra, de persze nem pont az, mert nem egy csererelációból kapod. Egyébként még nem olvastam a könyvet, majd talán egyszer.

hülyefizikus 2009.10.06. 23:53:17

@OkosFizikus: Azt azért gondoltam odaírni hogy hátha valakinek beugrik a radioaktív bomlás. :D

dir3c 2009.10.25. 19:31:47

A tér "hullámzik" vagy "forr", ennek fényében persze hogy nem kiszámítható a mikrovilág.

Erre a "csúsztatára" épül nagyon sok minden.

"Fast-decaying states have a broad linewidth, while slow decaying states have a narrow linewidth."

en.wikipedia.org/wiki/Uncertainty_principle#Energy-time_uncertainty_principle
süti beállítások módosítása